Thursday, February 9, 2012

Devlet Sırrı

Her devletin sırrı vardır herhalde, ancak bizimkininki biraz daha fazla gibi duruyor.

Devlet sırrına ihtiyaç duymanın sebebi nedir? Ülkeyi dünyanın gözbebeği, herkesin sahip olmak istediği bir toprak olarak görmeye başlayınca, eh tabii ki, ulus ailemizin etrafa bilgi vermemesi de normalleşmeye başlar. Bilgi verelim de evimizi mi bassınlar?

Etrafımızdaki dünyayı Osmanlı'nın at koşturduğu yerler diye seyretmeye başlayınca böyle acayip bir politik fikir de gelişebiliyor. Dünya düzeninin stabiliteden başka şiarı olmadığını, Türkiye'nin lehine veya aleyhine kimsenin stabiliteyi bozmak istemeyeceğini unutuyor bu zevat. Nükleer bir savaşı göze almadan kimsenin Osmanlıcılık yapamayacağını da unutuyor. (Velev ki elinde var, ne farkedecek, kullanabilecek misin?)

Devlet sırrı da işte bu sebeple gerçekte devletin vatandaşına ne kadar yalan söylediğinin ölçüsü. Ne kadar sırrı varsa, o kadar yalancı demek. Yalancı devletler de hep görüldüğü üzere stabiliteye daha çok zarar veriyor. Vatandaşının güvenini kazanmamış, içeriye başka, dışarıya başka, teröriste başka, polise başka, askere başka, siyasetçiye başka konuşan devlet kendi itibarını yok etmekte. Bizim memlekette pek bilinen bir duygu değildir ama vatandaşın devletine güvenmesi de gerekir. Hatta devletin tek vazifesi vatandaşların birbirine ve devletine güvenmesini sağlamaktır. Tüm yasaların hedefi bu olmalıdır.

Fakat.

Sırla güven olmaz. Sırrı çok olana kimse güven duymaz. Korkabilir, ancak bu güvenmek değildir. Güven tesis edemeyen bir devletin de sonunda bir yönetim krizine girmesi kaçınılmazdır. Nitekim bir çok anlamda, Cumhuriyet'in kurulduğu günlerden bu yana en büyük krizin içinden geçiyoruz.

Bir devletin sırlarıyla ilgili yapacağı en iyi şey süresini çok kısa, mesela beş seneyle sınırlı tutmak ve sonra bütün bilgileri (daha taraflar hayattayken) açıklamaktır. Hukuksuzluğu da önler, dedikoduyu da.

Ancak bize ters gelir bu. Türklerin devlete bağlılığı herhangi bir güvenden çok saplantıya dayandığı için ters gelir. Yine de saplantıların en kötü tarafı gerçek algısını yok etmesi olduğu ve gerçekten uzaklaşanı kurt kapacağı için, akıbet güvene dayalı devletlerin olacaktır.

No comments:

Post a Comment